5 redenen waarom je Schiedam moet bezoeken

Een aantal keer bracht ik een bezoek aan Schiedam en nog altijd vind ik de Jeneverstad een verrassend leuke stad. In het nieuwe jaar bezoek ik Schiedam en ontdek weer veel nieuwe plekken.

Er zijn diverse redenen waarom ik de stad zo graag bezoek. De stad is bekend vanwege de molens en de jenever distilleerderijen. Lees verder voor 5 redenen waarom je Schiedam moet bezoeken.

1. Dwaal door het hofje, het Proveniershuis

Vanaf het station wandel ik langs de Schiedamse Schie waar een groot complex aanligt. Ik wandel onder de poort door en kom in het Proveniershuis uit 1756-1761. Het huis aan de Schie is ontworpen door stadsarchitect Arij van Bol’es en vroeger woonden hier proveniers, die zich eenmalig inkochten.

schiedamse schie

In de binnentuin heerst een serene rust. In de verte zie ik een oranje kat, die schrikt door een vrolijke hond die eraan komt rennen. De olijke viervoeter groet me ook even en gaat daarna richting het poezenbeest. De man met de kleine pincher is geen bewoner, maar gaat zijn zus bezoeken, die in één van de kleine huisjes woont. We maak een kleine rondgang in de verborgen tuin. Achter in de tuin zit sinds 2016 het restaurant de Provenier.

proveniershuis

 2. Wandel langs de jenevermolens en bezoek de Museummolen de Walvisch

Bij een haventje kom ik al de eerste molen, De Kameel, tegen. De molen weerspiegelt fraai in het water. Ik loop over een bruggetje langs het water. Ooit stonden er twintig molens in Schiedam, die mout maalden voor de jeneverstokerijen. Ik loop langs de oude panden van de jeneverindustrie.

molen de kameel

Tijdens mijn wandeling passeer ik diverse molens. Ik kom langs de Molen De Vrijheid, Molen de Nieuwe Palmboom, Molen De Noord en Molen De Drie Koornbloemen. Bij de laatste molen, Molen de Walvisch kan ik naar binnen.

de jeneverpanden

Ik ben één van de eerste bezoekers. Het apparaatje voor het scannen van de Museumkaart moet zelfs nog worden opgestart. 

meel van de molen

Op de begane grond is de Museumwinkel. Je kunt er allerlei soorten meel gemalen door de Molen de Vrijheid kopen. Ik ga langs de pakken met pannenkoekmeel, tarwemeel, speltmeel en oliebollenmeel, die vanwege het nieuwe jaar in de aanbieding zijn. Met een trap kom ik op de eerste verdieping van de molen, waar ik door het molenraam naar buiten kan kijken.

raam van molen de walvisch

Op de volgende verdieping wordt een film op de muren van molen vertoond. De filmvertoning gaat over de geschiedenis van de Schiedamse molens en de jeneverindustrie. Het verhaal wordt verteld door een vader met zijn dochtertje en de bijrol is voor een molenkat.

film molen de walvisch

Met een smalle trap kom ik op de één na laatste verdieping. Voor mensen met hoogtevrees is deze beklimming niet echt weggelegd. Met een smalle ladder kom ik op de etage waar een kleine molens staan. Met een nog smallere trap stijg ik naar de hoogte waar vroeger werd gemaald. Hier kun je naar buiten, waar je een prachtig uitzicht hebt over Schiedam. De planken zijn nat, zodat ik bij de ingang van de deur de buitenwereld gade sla.

uitzicht vanaf molen de walvisch

met knikkende knieën naar beneden

Een molenaar gaat de wieken van de molen stellen om de wieken te laten draaien. Ik ga weer naar binnen en laat de molenaar zijn gang gaan.

Achterste voren ga ik stapje voor stapje op de ladder naar beneden. Dat is behoorlijk peentjes zweten. Met knikkende knieën sta ik uiteindelijk weer op de begane grond.

3. Bezoek het Stedelijk Museum Schiedam

Vlakbij Molen de Walvisch ligt het Stedelijk Museum Schiedam. Ik wandel de Appelmarktbrug over en ik maak een aantal fraaie kiekjes van de oude schepen, die aan de kade van de Lange Haven liggen.

Voor het neoclassicistische gebouw met de kolossale zuilen van de Italiaanse architect Jan Giudici staat een enorme kerstboom. In het pand van het Museum Schiedam zaten voor 1940 de bejaarden van het Sint Jacobs Gasthuis.

lange haven

Ik kom in de imposante hal  waar aan de zijkanten lange tafels waren gedekt voor een kerstmaal. Midden staat een tafel met allerlei lekkernijen. Je kan een bord samenstellen en bij de balie afrekenen voor de prijs dat je het waard vindt.

Ik scan mijn Museumkaart en krijg een sticker die ik zichtbaar moet dragen. Ik neem één van de fortune cookies, die  op de tafel staan. 

tentoonstelling corneille

Ik bezoek eerst de overzichtstentoonstelling van de Nederlandse kunstschilder Corneille Guillaume Beverloo. Als lid van de kunstenaarsgroep Cobra maakt hij onder andere abstracte schilderijen met kleur en figuraties met maskers, vrouwen, vogels en katten.

abstracte kunst corneille

In vele zalen zijn zijn werken per periode op een esthetische wijze tentoongesteld. Ik vind zijn kleurrijke schilderijen uit de periode van 1952-1965 het mooist. Vele van zijn werken ook gebruikt ter illustratie van servies en stropdassen.

collages van gijs assman

Op de bovenverdieping op zolder is een expositie van kunstenaar Gijs Assman. Er staan rijen aan collages opgesteld, die Gijs maakte voor zijn geliefde elke dag dat ze niet samen waren. Het zijn duizenden liefdesbetuigingen.

tentoonstelling familie

Aan de andere kant van het museum is een tentoonstelling Familie. Zo hangt er een rij foto’s van een viering van een jongetje dat een meter hoog was. Op verschillende blokken zijn familieverhalen van Schiedammers beschreven.

kapsalon van manon van hoeckel

Daarnaast is er een heuse kapsalon nagebouwd. Tijdens de expositie kunnen bezoekers hun haar laten knippen. Manon van Hoeckel richt een kapsalon in waar je eens per week terecht kan in het weekend in ruil voor een mooi verhaal. Onder de haarkappen kan je plaatsnemen en naar een familieverhaal luisteren.

Op de zolderverdieping is een fototentoonstelling “Ma” met foto’s van de moeder van Hugo Borst die aan Alzheimer leed. Zijn moeder overleed in 2019.

4. Drink warme chocolademelk met chocoladelepel bij de Bonte Koe Chocolade  

Na al het cultuursnuiven ben ik wel toe aan wat lekkers. Ik strijk neer bij chocolaterie de Bonte Koe die is gevestigd in één van de oude jeneverpanden aan de Lange Haven. Sinds 1992 zit de Bonte Koek Chocolade in Schiedam en heeft daarnaast een vestigingen in Rotterdam en Den Haag. 

bonte koe chocolade

Het is nog rustig in de zaak en ik ga aan één van de tafels zitten in het lunchroom gedeelte. Ik bestel warme chocolade met slagroom. Bij mijn grote beker warme chocomelk met een toef slagroom krijg ik ook nog een chocolade lepel. Ik heb sinds tijden niet zulke lekkere warme chocolade gedronken en het is niet te vergelijken met de opgewarmde Chocomel die je vaak krijgt.

warme chocolademelk

 5. Bezoek de bibliotheek en lees een boek of een tijdschrift

Ik wandel de Lange Haven af en maak nog een stop bij de Bibliotheek Korenbeurs. In de oude Korenbeurs werd vroeger onder andere moutwijn voor de jeneverproductie verhandeld. Ook dit pand is net als het gebouw van het Stedelijk Museum Schiedam ontworpen door de architect Giudici. Ik ga het pand met de glazen overkapping binnen. De meeste tafeltjes van lunchroom De Beurs, die is tevens gehuisvest in de bibliotheek, zijn bezet.

leestafel bibliotheek schiedam

Aan de zijkanten van het gebouw staan kasten vol boeken. In het midden onder de glazen kap staat een immense tafel met een lamp van hoe toepasselijk jeneverglazen. Het lijkt net een kas van een botanische tuin met de grote planten die om de leestafel heen staan. Alle stoelen zijn bezet met bezoekers die een tijdschrift of een boek lezen. Ik neem plaats op één van de zitjes naast de tafel en zoek een tijdschrift uit in één van de bakken.

jeneverglazen

Wat is jouw tip voor een perfect dagje Schiedam? 

Volg me ook via 

6 reacties Voeg uw reactie toe

  1. hannov schreef:

    1. Doe de Nolet tour. Gratis. Wel eerst aanmelden op de website van Nolet (bekend van Ketel 1).
    2. Alleen voor hete zomerdag: Neem de watertaxi uit Schiedam (2 opstapplaatsen: vlak bij Nolet molen en bij Maasboulevard) en steek over naar het Quarantaineterrein. Daar heb je een “geheim” stukje strand.

    Geliked door 1 persoon

    1. verawandelt schreef:

      Dag Yuup, bedankt voor de leuke tips! De Nolet tour zag ik ook op de site staan en is leuk om een volgende keer te doen en interessant dat er vanaf Schiedam ook een watertaxi gaat. Het Quarantaineterrein bezochten we vorig jaar. Erg verrassend. Zie hier mijn blog erover:
      https://verawandelt.wordpress.com/2018/02/18/heijplaat-wandelen-tussen-havenkranen-en-zeecontainers/
      Groeten Vera

      Like

  2. ggoudriaan schreef:

    Dag Vera,

    Dank voor je bericht. Vorig jaar ben ik voor het eerst in Schiedam geweest. Zelfs 2x. Het was op het eind van het eerste deel van de NS-wandeling Delft-Zuid – Rotterdam. Daarna nog deel 2 gedaan. Ik had ongeveer dezelfde ervaring als jij: een verrassend leuke stad. Op mijn programma voor dit jaar staat het beschrijven van de wandelroute Rotterdam- Blaak naar Schiedam. Via het ‘Park’, Delfshaven en het Dakpark naar het Marconiplein. Dit is een groot deel van route 8, het Delfshavenpad, van Kees Volkers (In: Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam). Vanaf het Marconiplein de NS-wandeling naar Schiedam waarbij ik zal letten op de punten die jij noemt. Enkele had ik zelf al ontdekt zoals de bibliotheek Korenbeurs.

    Dit moest ik even kwijt.

    Tot morgen,

    Gerard

    Geliked door 2 people

    1. verawandelt schreef:

      Dag Gerard, leuk dat je Schiedam ook hebt ontdekt en mooi dat je een nieuwe route gaat ontwikkelen. Vorig jaar wandelden we ook de NS wandeling van Delft Zuid naar Rotterdam en zagen weer mooie nieuwe plekken.
      Groeten Vera

      Like

  3. staartje schreef:

    Ik ben elke vrijdag in Schiedam en geniet ontzettend van de stad. Dank voor je leuke stuk

    Geliked door 1 persoon

    1. verawandelt schreef:

      Graag gedaan! Zelf heb je ook een hele leuke blog. Ik ben je ook gaan volgen. Groeten Vera

      Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie